martes, junio 10, 2008

DESSISLAVA MINCHEVA


Dessislava Mincheva és una artista que va venir el passat 22 de Maig a fer-nos una conferència sobre l'actual situació artística que es viu a Bulgaria, donada pels canvis polítics sobre la seva cultura, també per parlar-nos sobre la seva condició com a artista dins d'aquest marc històric i, en última instància per parlar-nos també sobre la Academia on ella exerceix com a professora.

Però, més enllà de tot aquest marc històric ple de turbulencies, he preferit remarcar certs comentaris i reflexions que va fer Dessislava com a veu de la propia experiència com a artista. Tot i els canvis polítics que han esdevingut al llarg del temps a Bulgaria, Dessislava mai s'ha contradit alhora de fer una obra, ni ha negat la seva pròpia condició com a artista. Mai ha deixat de pintar com ella sentia que ho havia de fer, ni ha deixat d'epressar-se lliurement.

Em va semblar molt interessant una reflexió que va fer quan un alumne li va preguntar que per què els seus quadres donaven la sensació d'estar inacabats, i si ho feia amb algun tipus d'intenció. En aquell moment ella va respondre que no volia donar detalls a la obra, sinò transmetre'n la seva esencia, "però la esencia és diferent per a cadascú" va afegir després. Amb aquest comentari, Dessislava mostrava el seu punt de vista sobre la concepció de l'artista i el seu propi mòn interior. En aquell precís instant en que ho va comentar, em va recordar a Rodin, quan un cop li criticaven que per què havia fet la escultura de la meditació inacavada, i aleshores ell va respondre que no era realment necessari acabar-la per a que s'entengués, donat que per a la meditació, no es necessiten ni braços, ni cames, etc.

Personalment, crec que la obra de Dessislava Mincheva està marcada per una gran sensibilitat i espiritualitat, on hi predominen els colors freds, i en les que sembla que les figures es mantinguin lleugeres i flotants, i que es difuminin amb la pròpia atmòsfera del quadre, formant-ne tot un conjunt volatil i fràgil.

No hay comentarios: