miércoles, junio 11, 2008

Creació



M'agradaria començar parlant del verb crear. Se'ns ha dit sovint que l'home no crea, ja que no és una divinitat i com a tal no pot crear res del no res. Així hi tot quan formulen aquesta afirmació, donem per entès que es parla de crear en el sentit filosòfic del terme. No voldria entrar en una discussió estèril sobre si cream o produïm, però això ho representa molt bé una frase del text de Gao Xingjian on diu: "Los artistas son creadores, pero no demiurgos; el mundo no ha comenzado contigo ni se acbará contigo."

A partir d'aquí, que és la creació, en aquest cas artística?

Des de temps remots, l'home ha tengut formes d'expressar diverses inquietuds interiors mitjançant manifestacions artístiques. Tot artista i tota persona es veu impulsada per motius conscients i inconscients. Ens afecten les necessitats físiques, les emocions, els ideals, l'àmbit cultural on vivim, els sentiments, etc. A l'home totes aquestes manifestacions se li presenten diàriament de mil formes diferents però per la majoria passen desapercebudes, però per l'artista totes aquestes manifestacions es converteixen en motivacions per a transformar-les o plasmar-les en objectes artístics. "Es como un uso simultáneo de nuestras energías más dispares, y los sentidos, los sentimientos, los pensamientos, el alma, se agolpan de pronto, luchando juntos por salir, por entregarse de una vez, unidos, acordados únicamente por el frenético deseo de expirar."
Entenc que crear és produir a través del dialeg que mantenim amb la realitat que vivim. Amb això vull dir que produim obres a través d'un procés de reflexió, de recerca interior i d'observació de tot el què ens envolta, per aquest motiu necessitam dels sentiments, de les emocions, dels pensaments, del que veim i del què imaginam per transformar-ho en imatges que aconsegueixin expresar experiencies també viscudes per altres. "Las dos partes que dialogan deben compartir un mismo lenguaje, y los mejores garantes de la comunicación son los sentimientos y la conciencia comunes a todos los hombres, más allá de etnias y nacionalidades, lenguas y culturas, la historia y la actualidad [...] Esta posibilidad de comunicación surge en primer lugar del potencial sensible de cada ser humano."
Crear no deixa de ser una necessitat que tenim els humans, uns més desenvolupada que d'altres, per expressar el que sentim com a individus, com apunta un dels textos; "cuando el artista se lanza a la creación, no busca ningún objetivo, sólo existe su necesidad de expresarse en tanto que individuo. Esta necesidad casi biológica se transforma en una fuerza motriz continua y poderosa".

No hay comentarios: