martes, junio 02, 2009

El Modelat


La técnica del modelat en fang és básica per entendre el volum, fins i tot per a la gent que no terballa dins e camp de l’esculta. Aquest és el meu cas, a mi m’agrada més la pintura, peró a través del modelat he experimentat una connexió directe entre la model que possava, i el material emparat, el fang. Potser aixó és el que fà el modelat tant interesant, aquesta connexió d’escències entre l’original i lo representat. Una connexió més forta, inclús, que la produida amb el dibuix, ja que la força de la materia i el fet de treball en la mateixa dimensió en l’espai que la model, donen un seguit de característiques les quals són més próximes.
Un dels aspectes interesants del modelat és jugar amb aquesta proximitat, ja que dona moltes possibilitats.
El sol fet de treballar de forma volumétrica ja remèt a un tipus de treball en connexió amb el món en què vivim, ón tot esta dispossat en un cert espai. Per dir-ho d’alguna manera, amb contrapossició al dibuix, que s’expressa amb dos dimensions, el modelat és un llenguatge expresiu més vinculat a la condició humana. Amb aixó no vull despreciar el dibuix, ja que el fet de que es treballi amb dos dimensions ens demana un treball mental per tal de disimular aquesta carència de profunditat que només és possible solucionar entenent l’espai. És per aixó que modelat i dibuix, tot i pertanyer a dos dimensions diferents, es complementen de manera extraordinaria.
Durant la pràctica del modelat he experimentat sensacions les quals no m’havia ni imaginat amb la pintura o el dibuix, em refereixo a aquest sentit natural que es desperta dins teu al estar en contacte directe amb l’element que tractes, sense intermediaris, és un moment en que només comtes tu i la materia. El fet de posar en contacte el teu cos amb el cos representat, el de la model, per mitjà del fang, fà que t’involucris amb la labor de tal manera que, estableixes uns llaços efectius amb la teva obra i amb la model que va més enllà de la mera representació estètica, és un altre nivell. Un nivell de consciència elevat que et permet concentrar-te durant hores i fà que el temps passi volant.
Valoro de forma molt possitiva aquesta asignatura de modelat per el sol fet d’haver-me donat a coneixer una alternativa forta a la pintura, el qual és el camp en què m’he centrat. De fet he començat a desenvolupar treballs pictòrics on el volum i la dimensió espaial en són els principals temes, fruit de l’experiència del modelat.

No hay comentarios: