martes, mayo 19, 2009

Conferència 7 de Maig

Marc Tanguy, artista i professor francès de l’Escola Nacional Superior d’Arts Decoratives, ha aprofitat la seva estància a Barcelona per venir a la universitat a fer-nos una conferència molt enriquidora, amb la finalitat de mostrar-nos la seva perspectiva artística, els seus valors i conceptes artístics i informar-nos, també, d’un seguit de pintors que ell els classifica com a excel·lents artistes, com per exemple Peter Doig i Karine Roche. Finalment ens ha ensenyat un recull de la seva obra pictòrica.

Així doncs, l’artista ens ha mostrat la seva opinió respecta la pintura contemporània, segons ell figurativa. Tanguy diu que una pintura dolenta és aquella que mostra una mera descripció d’allò que està representant l’artista i, en canvi, una bona obra d’art és la que expressa i representa el sentiment de la descripció. Però, tot i l’esforç de l’artista al plasmar la seva obra, sempre acaba essent l’espectador qui interpreta finalment l’obra, la forma. Cada lector dóna un significat diferent de l’obra, limitat a una única perspectiva provinent de les experiències viscudes per cada un.

També ha estat interessant el que ha dit l’autor quan comentava que, anteriorment, cada moviment o corrent artístic que sorgia nou s’imposava líder sobre els que hi havia abans que aquest, deixant aquests últims de banda ja que els considerava menys vertaders que el nou moviment, i així successivament. Avui en dia, però, tots els pintors, amb els seus respectius estils, s’ajuden i col·laboren els uns amb els altres ja que, malgrat que la carrera de pintor acostumi a ser molt solitària, entre tot el conjunt de pintors, en general, hi ha una gran solidaritat.

Per finalitzar, Tanguy ens ha fet una explicació de la seva obra pictòrica, la qual té relació amb la fotografia, encara que aquesta relació no és mecànica. És a dir, l’artista, a partir de fotografies molt pixelades crea les seves fantàstiques obres. A vegades, inclús crea més d’una obra a partir d’una sola fotografia. En aquestes obres, la característica que destaca més és la utilització dels colors tan vius i vibrants que utilitza l’autor. Tanguy juga amb els colors, crea composicions amb aquests, juga amb la matèria. L’artista entra en un diàleg amb la mateixa pintura, experimentant amb ella i amb les limitacions d’aquesta i del propi autor. Doncs, l’obra que crea, aquestes pintures, són un instant d’inspiració i creativitat, no són simplement un objecte. En l’art l’instant és el que parla, la poesia del moment.

No hay comentarios: